Säg nej till gateway teorin om cannabis

Publicerad:
Gateway drog

Vilka droger börjar människor använda efter att de först använt marijuana – och vad det verkligen betyder.

Många unga vuxna minns utbildningen om drogmissbruk i skolan, med slagord som ”knark är bajs”, i USA är utbildningen mer känd under förkortningen ”D.A.R.E”. En av programmets kärnbudskap – tillsammans med tanken att du alltid ska ropa ”Nej!” när du erbjuds vissa ”riktigt coola droger att röka” – är att marijuana är en ”gateway” till alla möjliga andra substanser.

D.A.R.E:s effektivitet har senare ifrågasatts, och dess program har fått en översyn, men legenden kvarstår: Ett bloss, och sen är du fast.

”Marijuana är en gateway drog”, berättade New Jerseys guvernör Chris Christie i ett radioprogram nyligen. Även D.A.R.E. är tillbaka i spelet, och publicerade ett blogginlägg förra året med rubriken ”Marijuana en riskabel gateway drog, säger experterna”.

Men är verkligen cannabis vägen till kokain och heroin?

Människorna bakom Treatment4Addiction, en webbplats för att hitta missbruksbehandling, analyserade nyligen data från National Survey on Drug Use and Health år 2012 för att se vilka droger människor testat precis före och efter att de börjat använda en viss typ av narkotika.

Marijuana ser först ser ut som en gateway drog: Den dyker upp relativt tidigt för en droganvändare och jagas ofta av andra ämnen. En femtedel av cannabisrökare hade aldrig provat en annat drog innan, och två tredjedelar av dem hade bara druckit. Sextio procent av cannabisrökare provar en annan drog efteråt. (Men för 17 procent av dem, är den drogen fortfarande alkohol).

Alkohol är de flesta användares första drog. 88 procent har aldrig provat en annan substans innan de började dricka. Antalet personer som stannar vid sprit är något högre (50 procent) än det antal som går längre än marijuana (40 procent). Alkohol ser ut att vara en gateway, med en tredjedel av drickarna som går vidare till cannabis som deras nästa drog.

Skaparna varnar för att det är viktigt att inte dra för många slutsatser: ”Detta är en överblick av människor i olika åldrar, och några av dem kan prova andra droger i framtiden”, noterar de.

Låt oss säga att 11 procent av cannabisrökare började använda kokain. Det betyder inte att en drog ledde till den andra. Miriam Boeri, en professor i sociologi vid Bentley University påpekar att fattigdom, psykisk sjukdom, och vängrupper är mycket starkare orsaker till narkotikamissbruk. Marijuana är inte en ”gateway” till tyngre droger på samma sätt som att beställa en aptitretare inte är en ”gateway” till en entree: den ena kommer före den andra, men du äter både eftersom du redan på restaurang.

Mark Kleiman, expert på marijuana politik vid University of California, Los Angeles, och Washingtons ”cannabis tsar”, berättade en gång för PBS att marijuana kan vara en typ av gateway, eftersom det introducerar barn till olagligt beteende. ”Cannabis kan få dem ta illegala droger, eftersom dom måste känna människor som säljer olagliga droger, och kan vara beredda att sälja dem annat än cannabis saker”, sade han. Men som Kleiman noterar, ser förespråkare av en legalisering detta som ytterligare en anledning till att köpa och sälja cannabis inte ska strida mot lagen. På något sätt tror jag inte att det är riktigt vad D.A.R.E. hade i åtanke.

Forskaren som myntade ”gateway” termen kom nyligen ut med en ny studie som visar att det faktiskt är nikotin som biologiskt, är den mest potenta gateway drogen av alla. När gnagare fick nikotin, och sedan kokain, tyckte de om kokain mycket mer. I så fall bör det faktum att e-cigarett användning har tredubblats bland tonåringar under det senaste året, ses som en mer oroande trend.

Taggar Alkohol Gateway teorin

Annons

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda