Schweiz lanserar pilotprogram för legalisering i Zürich

Publicerad:
Schweiska flaggan
Schweiska flaggan svajar framför bergstopp.

Regeringen i Schweiz har godkänt en plan för att legalisera innehav och konsumtionen av cannabis i staden Zürich som en del av ett treårigt pilotprogram för att bedöma de sociala och ekonomiska effekterna av att legalisera cannabis.

Genom pilotprogrammet kommer tusentals invånare i Zürich att kunna köpa cannabis för personligt bruk i början av sommaren.

”Prövningen kommer att ha ett brett fokus för att inhämta information om effekterna av olika styrkor i cannabis, om vad som hjälper individer att fatta välgrundade beslut och för-och nackdelar med olika försäljningsmodeller”, sade Barbara Burri, projektledare på Zürichs kommunala hälsoavdelning.

Pilotprogrammet kommer att tillåta en testgrupp på upp till 2100 Zürich-invånare att köpa reglerade doser cannabis för personligt bruk från apotek, sociala klubbar och speciella dispensaries. Forskare har gjort arrangemang för totalt 21 leveranspunkter som ska ligga i hela staden. Försäljningen av cannabis för studien förväntas börja i augusti i år.

Studiens deltagare kommer att ha möjlighet till en mängd olika cannabisprodukter med olika styrkor av THC och CBD. Alla cannabisprodukter som erhållits genom pilotprogrammet kommer att produceras organiskt av licensierade schweiziska företag och laboratorium-testade för renhet och styrka. Priserna på cannabis tillgängliga vid leveranspunkterna kommer att fastställas för att återspegla priserna för stadens olagliga marknad.

Efter att ha fått regeringens godkännande kommer två producenter – Pure Production AG och Swissextract – att börja odla cannabis för studien, enligt en rapport från Forbes. Den första skörden av cannabisblommor förväntas vara redo i juli, medans cannabiskoncentrat kommer till pilotprogrammets försörjningspunkter i oktober.

Deltagare i studien, som genomförs av Zürichs kommunfullmäktige i samarbete med University of Zürich, kommer att behöva besvara ett frågeformulär var sjätte månad under den treåriga studieperioden. Frågeformuläret kommer att fråga deltagarna om deras cannabiskonsumtion och hälsoeffekterna av deras cannabisanvändning.

Målet med pilotprogrammet är att bestämma villkoren för en cannabislegalisering i Schweiz, enligt en rapport från CNBC. Uppgifter som samlas in från studien kommer att släppas på rullande basis från och med nästa år.

Forskare som genomför studien kommer att jämföra fördelarna och nackdelarna med olika cannabisprodukter och leveransmetoder. Studien kommer också att utvärdera den nuvarande olagliga cannabismarknaden i Zürich, med fokus på att upprätthålla folkhälsan, säkerställa allmän säkerhet och skydda ungdomar från riskerna av cannabisanvändning.

Zürich-invånare som är intresserade av att delta i pilotstudien för cannabislegalisering kan registrera sig för programmet online. Deltagarna måste vara aktiva cannabisanvändare minst 18 år gamla. Gravida kvinnor, professionella förare och de med underliggande hälsotillstånd är inte berättigade att delta i forskningspiloten. Studiekandidater som visar tecken på drogberoende eller dålig hälsa på grund av narkotikamissbruk är också uteslutna från studien.

Public Health Studies har fastställt att ungefär en tredjedel av de vuxna i Schweiz har provat cannabis. Zürich, den alpina nationens mest folkrika stad med cirka 420 000 invånare, har cirka 13 000 regelbundna cannabisanvändare, enligt forskning.

År 2020 antog det schweiziska federala parlamentet en så kallad experimentell artikel i narkotikalagen, som gör det möjligt att genomföra studier på den reglerade försäljningen av cannabis. Den 15 maj 2021 trädde ändringen av narkotikalagen i kraft, vilket möjliggjorde pilotförsök med den kontrollerade försäljningen av cannabis för privat bruk.

Staden Basel var den första kommunen i Schweiz som genomförde en pilotstudie som lanserades förra året med 400 deltagare. Andra pilotstudier planerade för de schweiziska städerna Bern, Lausanne, Genève, Biel, Thun, Olten och Winterthur kommer att genomföras under de kommande månaderna.
Malta är det enda landet i Europeiska unionen som har legaliserat cannabis för personligt bruk, även om försäljningen av cannabis för vuxna inte har legaliserats på den lilla önationen i Medelhavet. Tyskland kommer sannolikt att bli den nästa EU-medlemmen att legalisera marijuana, med lagstiftning som förväntas presenteras snart. Tjeckien har också meddelat planer på att legalisera cannabis för vuxna, även om detaljerna ännu inte har släppts.

Legaliseringsplaner för cannabis som skulle möjliggöra odling för personligt bruk har föreslagits av tjänstemän i Luxemburg och Belgien. Och förra månaden lanserade Nederländerna ett pilotprogram för cannabisförsäljning i städerna Tilburg och Breda.

Senast ändrad:

Taggar Legalisera cannabis Pilotprojekt Zurich

Källa hightimes.com

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda