Medicinsk cannabis blir godkänt i Sverige

Publicerad:
Medicinsk marijuana

Nu kan svenska patienter få cannabis på recept. Läkemedelsverket har beslutat att godkänna drogen medicinskt.

Svenska patienter kommer för första gången att kunna få cannabis utskrivet av medicinska skäl, uppger Läkemedelsverket. Efter ett beslut av läkemedelsverket har två ansökningar om medicinsk cannabis fått godkänt, skriver SVT.

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn är en av landets två patienter som nu, efter många års kamp, kommer att få medicinsk cannabis på recept. Förra året fälldes han av Svea hovrätt för narkotikabrott efter att ha odlat och brukat cannabis för eget bruk.

– Det känns nästan overkligt, säger ryggmärgsskadade Andreas Thörn, som har kämpat i över ett år.

Flera svenska läkare har under de senaste åren ansökt om att få skriva ut medicinsk cannabis, men utan att lyckas. Förutom Andreas Thörn har en kvinna i 40-årsåldern med en medfödd ryggmärgsskada och nervsmärta fått grönt ljus.

– Det innebär att jag får en möjlighet att få tillbaka min vardag, och mitt liv litegrann. Jag har gått på sparlåga i snart två år och försökt härda ut, så det är verkligen en lättnad, säger Andreas Thörn till Metro.

Beslutet gäller från den 3 februari så redan nu är det fritt fram för Andreas att börja. Men än så länge har apoteket inte fått hem medicinen, och Andreas är osäker på vad den kommer att kosta.

– Jag tror att den kostar 120 kronor per gram i Finland, men jag kan fel. Jag har faktiskt inte funderat så långt ännu.

Läkaren Claes Hultling som drivit frågan om att få ge cannabis till patienter med svår nervsmärta är glad över beslutet.

– Det kommer inte förändra världen men det kommer att förändra världen för ett fåtal personer, säger läkaren Claes Hulting som drivit processen till SVT.

Claes Hultling anser att risken med cannabis som läkemedel är försumbar och att risken är större för att man överdoserar på Alvedon än cannabis.

– Det handlar inte om att ett gäng invalider ska sitta i ett hörn och röka på, utan om personer som har kronisk neuropatisk smärta som de vill lindra.

Att det används på licens innebär att tillstånd måste sökas för varje enskild patient. De två patienter som besluten omfattar kommer nu att få tillgång till växtmaterial från cannabis, via ett nederländskt företag. Till en början har Läkemedelsverket godkänt en licens för mängden cannabis för de två patienterna som motsvarar tre månaders behandling.

Jag är glad att Läkemedelsverket har tagit ett så pragmatiskt beslut att tillgängliggöra det för patienter som har svår kronisk smärta, som inga godkända läkemedel biter på, säger Fredrik von Kieseritzky, doktor i organisk kemi och läkemedelskemist, som bistått läkarna i de båda ansökningarna, till TT.

Cannabisläkemedel finns redan i viss utsträckning i Sverige, men då för mycket specifika grupper. Läkemedlet Sativex godkändes 2012 för MS-sjuka. Sedan ett par år kan läkare även skriva ut Marinol efter att ha ansökt om licens. Båda är tillverkade av cannabinoider.

Marinol består av syntetisk THC och kan skrivas ut om läkare söker en speciell licens. Läkemedlet används för att minska illamående och kräkningar för cancerpatienter som får cellgifter samt för att öka aptiten hos patienter som förlorat vikt på grund av hiv/aids.

Andreas Thörn har fått både Sativex och Marinol utskrivet, dock utan att få samma resultat som av den cannabis han själv odlade hemma.

Fallet med hans egen cannabisodling vill riksåklagaren pröva i Högsta domstolen, men det är fortfarande oklart om så kommer att ske.

– Nu tror jag inte personligen att de skulle godkänna att det blir fritt fram att odla, det tror jag inte kommer hända. Däremot tror jag det kan bli vägledande för andra fall.

Dessutom hoppas han att behovet av en egen odling nu försvinner, då den cannabis han nu fått på recept påminner om den han själv odlat.

Detta är första gången som en patient fått tillstånd att bruka cannabis i dess ursprungliga växtform i medicinskt syfte. Medicinen kommer att kunna hämtas ut på apoteket som naturlig, obehandlad cannabis. Det betyder alltså ren cannabis från det nederländska företaget Bedrocan, som har fått den nederländska statens uppdrag att förse patienter och forskare i ett tiotal patienter med drogen.

Men även om det handlar om naturlig och obehandlad cannabis som patienterna kan hämta ut så är meningen inte att de ska röka den, utan äta den.

Man kan lösa upp det i smör och baka med. Självklart kan man röka det, men vi avråder starkt från det. För mig personligen är det viktigt att han man håller vattentäta skott mellan cannabis som läkemedel och cannabis för nöjesbruk. De två frågorna har inte med varandra att göra, säger Fredrik von Kieseritzky.

Cannabis har klassats som en tung drog i många länder – vilket försvårat för forskare att få studier godkända och genomförda även om mycket har hänt bara de senaste fem åren.

Även om Läkemedelsverkets beslut nu bara gäller två patienter är trenden att Sverige går åt samma håll som många av våra grannländer, där läkare sedan en längre tid kunnat ansöka om att skriva ut cannabis vid vissa sjukdomar.

I flera andra länder, bland annat Finland och USA, finns det möjlighet att få cannabis utskrivet på recept. I Finland har medicinsk cannabis varit lagligt sedan 2006 och Norge legaliserade medicinsk cannabis i höstas.

Även Tyskland har röstat igenom att legalisera cannabis på recept och i Danmark startar ett fyraårigt försöksprojekt 2018 med cirka 500 patienter.

Globalt har frågan om medicinsk cannabis debatterats flitigt de senaste tio åren, inte minst i USA där läkare i 29 delstater i dag kan skriva ut cannabis till sina patienter. Även USA:s granne Kanada har ett väl utbyggt system för medicinsk cannabis med över 40.000 patienter.

Taggar Andreas Thörn Bedrocan Claes Hulting Läkemedelsverket Marinol Medicinsk marijuana Sativex THC

Källa svt.se

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda