Biden öppnar ansökan för benådning av federala marijuana-innehav

Publicerad:
Joe Biden
Biden-rally vid Bowie State University.

Individer som är berättigade till president Joe Bidens benådning av alla tidigare federala brott av mindre innehav av cannabis kan nu börja ansöka om ett ”certifikat för bevis” som visar att de officiellt har förlåtits för sitt brott, meddelade justitieministeriet i fredags.

Online-ansökan, som leds via Office of the Pardon Attorneys webbplats, ”tillåter berättigade personer att lämna in dokumentation till kontoret för få ett certifikat som indikerar att personen blev benådad den 6 oktober 2022, för mindre innehav av marijuana.”

För att kvalificera dig för en benådning är du tvungen att ha anklagats eller dömts för mindre innehav av marijuana före 6 oktober av antingen en federal domstol eller DC:s Högsta domstol. Kvalificerade individer är också tvungna att vara amerikansk medborgare eller lagligt närvarande i USA både vid brottet och när Biden utfärdade benådningen förra året.

CNN har tidigare rapporterat att tjänstemän berättat att det för närvarande inte finns några amerikaner som avtjänar fängelsestraff enbart för federala marijuanainnehav. Men att att antalet som anklagats för det brottet var högre än 6 500.

DOJ konstaterade i sitt tillkännagivande på fredagen att presidentens benådning inte gäller för statliga marijuana-domar. Som en del av förra årets tillkännagivande uppmuntrade Biden guvernörer att vidta liknande åtgärder för att förlåta staternas domar för mindre marijuanainnehav, ett drag som potentiellt skulle påverka många tusentals fler amerikaner.

Även om Bidens rörelse förra året representerade det första betydelsefulla steget som en amerikansk president tagit mot att ta bort straffrättsliga påföljder för att inneha marijuana, slutade det inte med full avkriminalisering, som har ökat stöd bland båda politiska partier.

”Ingen borde vara i fängelse bara för att använda eller inneha marijuana”, sade Biden förra året när han tillkännagav benådningen. ”Det är lagligt i många stater, och kriminella register för marijuanainnehav har lett till onödiga hinder för anställning, bostäder och utbildningsmöjligheter. Och det är innan du tar upp rasskillnaderna som lider av konsekvenserna. Medan vita, svarta och bruna människor använder marijuana i liknande takt, arresteras, svarta och bruna människor, som åtalas och döms för oproportionerliga straff.”

Taggar Benåda Innehav Joe Biden

Annons

CBD Buds

I rampljuset

Utvalda