Reseplaneraren: Spanien

Spanien (Spain) i Europa

Spanien, officiellt Konungariket Spanien, är ett land och en medlemsstat i Europeiska unionen belägen i sydvästra Europa på Iberiska halvön.
Spanien
Flagga för landet Spanien

Personligt bruk

Avkriminaliserat eller tolererat

Användning och innehav på privata områden är tillåtet för egen konsumtion. Offentligt innehav eller konsumtion kan leda till böter. Odling för personlig användning är tillåtet i privata områden inklusive för Cannabis Social Clubs.

Medicinskt bruk

Lagligt eller nästan lagligt

Lagligt

Info

Försäljning och import av någon mängd cannabis är ett brott, straffbart med fängelse. Inköp, innehav och konsumtion av cannabis på ett offentligt ställe är en företeelse och bestraffas med böter och konfiskering av produkten.

Konsumtion och odling av vuxna i ett privat utrymme är lagligt, det senare på grund av ett juridiskt kryphål. Cannabisplantor som växer någonstans synligt från gatan/offentliga ställen (dvs från balkonger) anses vara ett allvarligt administrativt brott, vilket leder till böter från 601 till 30.000 euro.

Omkring 500 privata ”cannabisklubbar” existerar i Spanien, 200 av dem i Barcelona och man pratar om Spanien som ”det nya Amsterdam”, en destination för marijuanaturister. Allt relaterat till cannabis förutom försäljning eller handel anses inte vara ett brott, och vanligtvis är företeelser straffbart med mindre böter.

I juni 2017 legaliserade Katalonien cannabis efter att regeringen röstat 118 – 9 för att reglera de lokala cannabisklubbarna. Odling, konsumtion och distribution av cannabis är nu laglig för dem som är medlemmar i utsedda klubbar.

Senast ändrad: