Människorättsledare gripen i Tjetjenien – familjen under hot

Publicerad:
 Handfängsel
Oskyldig cannabisbrukare i handfängsel.

Ojuba Titijev är ledare för människorättsgruppen ”Memorial”. I dagarna planerade organisationen att lämna in ett ärende till bland annat den ryske presidenten Vladimir Putins råd för mänskliga rättigheter.
Men på tisdagen greps ledaren. Det skedde i samband med att hans bil kontrollerades och polisen sade sig påträffa ett paket med marijuana i bilen. 

Titijev nekar till anklagelserna. 
Enligt den människorättsorganisation som han själv företräder ska polisen ha försökt pressa honom till ett erkännande och när detta uteblivit ha uppträtt hotfullt och sagt att ”seriösa otrevligheter” kan hända med hans släktingar. 
Under onsdagen stormade polisen Ojuba Titijevs bostad i byn ”Kurchaloj” i Tjetjenien. 
Polisen uppgav att de letade efter människorättsledarens bror och 27-årige son. Ingen av dessa befann sig vid tillfället i bostaden. 
Polisen ska igen ha uppträtt mycket hotfullt och sagt att de två männen ska infinna sig på den lokala polisstationen dagen därpå. Därefter slängde de ut Titjievs släktingar på gatan, låste huset och tog med sig nyckeln. 
Den tjetjenska polisen har inte uppgett varför de söker människorättsledarens son och bror men enligt Novoja Gazeta är det inte ovanligt att man håller släktingar till misstänkta personer som gisslan i väntan på ett erkännande i Tjetjenien. 

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda