Reseplaneraren: Storbritannien

Storbritannien (United Kingdom) i Europa

Storbritannien, formellt Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, är en suverän stat som ligger utanför nordvästra kusten av den europeiska kontinenten.
Storbritannien
Flagga för landet Storbritannien

Personligt bruk

Avkriminaliserat eller tolererat

Olagligt, men en cannabisvarning eller böter på plats ("Penalty Notice for Disorder") kan utfärdas för enkelt innehav istället för åtal.

Medicinskt bruk

Lagligt eller nästan lagligt

Cannabis-härledda läkemedel är lagliga endast när de ordineras av en specialistkonsult.

Info

Blev förbjudet 1928. Klassificerad som B-drog. Begränsad medicinsk användning har varit laglig sedan 1 november 2018. Cannabis-härledda läkemedel är endast lagliga när de ordineras av en specialistkonsult och allmänna läkare får inte skriva ut cannabis-härledda läkemedel. NHS vägledning säger att medicinsk cannabis endast bör förskrivas när det finns tydliga publicerade bevis på dess fördel och andra behandlingsalternativ inte fungerar.

Maximalt straff för innehav av cannabis är fem års fängelse och obegränsade böter. En ”Cannabis-varning” kan utfärdas för små mängder cannabis (vanligen mindre än 1 uns marijuana, eller en något större mängd hash) om det visar sig vara för personligt bruk.

Cannabis används i hela Storbritannien, av människor i alla åldrar och från alla socioekonomiska bakgrunder. 2014 stod innehav av cannabis för 67% av alla drogbrott i Storbritannien.

2015 meddelade polisen i County Durham att de inte längre kommer att intressera sig av människor som odlar cannabis för personlig konsumtion. Polisen i Derbyshire, Dorset och Surrey meddelade att de också kommer att genomföra liknande system. Draget är ett svar på betydande budgetnedskärningar, vilket innebär att polisstyrkorna måste prioritera mer prioriterade områden.

Senast ändrad: