Reseplaneraren: Cypern

Cypern (Cyprus) i Europa

Cypern är en östat i östra Medelhavet, öster om Grekland, söder om Turkiet, väster om Syrien och norr om Egypten.
Cypern
Flagga för landet Cypern

Personligt bruk

Olagligt

Medicinskt bruk

Lagligt eller nästan lagligt

Lagligt

Info

Klass B-ämne – livstids fängelse är möjligt för användning och maximalt åtta år för innehav (högst två år för de under 25 år som begått sitt första brott).

I praktiken tas en brukare till en lokal polisstation där ett uttalande, fingeravtryck och/eller en bekännelse arkiveras. Efter lite utfrågningar hålls brukaren över natten och släpps sedan för att senare ringas till domstolen där en domare ger böter på 400-1000 euro för första gången och beroende på hur mycket cannabis som hittats och allvarlighetsgrad av fallet. Faktorer som att vara hjälpsam mot polisen, full bekännelse, slutförandet av 6 månaders ”detox”-program som tillhandahålls av regeringen och en ursäktande inställning till domaren hjälper till för att få mildare böter.

Brukaren måste själv uppsöka ett detoxcenter, slutföra ett 6-månaders program för att i slutet få ett brev skickat till domaren med avseende av personens prestation. De får också ett hedersdiplom. Icke-slutförandet av detta 6-månadersprogram har obekräftade följder som att bötesbeloppet blir högre när domstolen dömer.

Senast ändrad: