Arkeologer upptäckte gammal grav med cannabisplantor

Publicerad:
Begravning

En kinesisk arkeolog och hans kollegor avslöjade resterna av en man, som begravdes för ca 2400 till 2800 år sedan, vars familj noggrant hade placerat 13st en meters cannabisplantor i sin grav.

Den arkeologiska utgrävningen som leds av Hongen Jiang, kallar upptäckten av denna gamla begravning i Turpan Basinnord, västra Kina, för en ”extraordinär bevaring av cannabis”, som bidrar till att förstå hur gamla eurasiska kulturer använt marijuana för rituella och medicinska ändamål.

Enligt en rapport som publicerades i tidskriften Economic Botany, var cannabisplantorna praktiskt taget intakta, förutom att de flesta hade fått blommorna avklippta. Jiang drog slutsatsen på grund av plantornas utmärkta skick, att plantorna odlats lokalt och skördats i slutet av sommaren.

Eftersom tidigare cannabis fynd i Turpan begravningar bestod av endast växtdelar, har det varit svårt för forskare att avgöra om plantorna odlas lokalt eller kommit genom handel med angränsande regioner, rapporterade National Geographic.

Detta är första gången någonsin som arkeologer har hittat hela cannabisplantor, liksom den första förekomsten av deras sätt att täcka över en mänsklig begravning, sade Jiang.

Denna upptäckt bidrar också till en växande samling av arkeologiska bevis som visar att cannabiskonsumtion var ”mycket populär” över eurasiska områden för tusentals år sedan.

Växtdelar från cannabis har hittats i några andra begravningar i Turpan, framför allt i en begravning på en kyrkogård i närliggande Yanghai som upptäcktes för nästan ett decennium sedan. Denna grav som upptäcktes tros ha innehållit nästan ett kilo cannabisfrön.

Väster om Turpan har cannabisfrön också påträffats i gravplatser nära södra Sibirien, bland annat hos en kvinna som tros ha dött av bröstcancer – mumifierade Ukok som arkeologer säger använt cannabis för att lindra hennes symtom.

Cannabis har hjälpt många människor med medicinska besvär under en mycket lång tid, bland annat genom att göra deras resa till efterlivet till en lite trevligare upplevelse.

Taggar Historia

Annons

HHCPO Vape

I rampljuset

Utvalda