Odlade cannabis mot kronisk värk

Publicerad:
 Handfängsel
Oskyldig cannabisbrukare i handfängsel.

Polisen hittade ett halvt kilo cannabis och en odlingsutrustning i mannens bostad i Enköpings kommun. Han åtalades för narkotikabrott och medgav att han odlat cannabisplantor sedan några år tillbaka men förklarade vid rättegången att han enbart använt drogen för att lindra smärtor och kramper, orsakade av en kronisk sjukdom.
Enligt mannen var han inte ute efter något drogrus och hanterade därför narkotikan på ett sätt som förenklade doseringen och minskade ruseffekten. Mannen förklarade också att ett medicinskt cannabispreparat som läkare skrivit ut åt honom inte fungerade bra. Enligt mannen agerade han därför i nöd och ska inte fällas för något brott.
Tingsrätten ifrågasätter inte mannens uppgifter men konstaterar att narkotikabruk för att lindra smärta bara är försvarligt i rena undantagsfall, exempelvis i en akut situation då det inte finns omedelbar tillgång till sjukvård. Domstolen, som stöder sig på tidigare domar i Högsta Domstolen, slår också fast att det inte rört sig om en akut situation och att mannen haft legal medicin utskriven.
Tingsrätten har förståelse för skälen till cannabisodlingen men slår fast att det inte rört sig om en nödsituation. Mannen fälls för narkotikabrott, men straffet mildras till följd av de ”särpräglade förhållandena”. I stället för fängelse döms han till skyddstillsyn.

Annons

THCB Vape

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda