Medicinsk marijuana kan bli omklassificerat enligt internationell rätt

Publicerad:
Internationell rätt

Medicinsk marijuana kan få en välbehövlig omklassificering enligt internationell rätt före 2018.

WHO:s expertkommitté för drogberoende (ECDD), som har spelat i väsentlig roll genom åren i hur marijuana ses i ögonen på FN, har beslutat att överväga om ”medicinsk marijuana” bör degraderas från sin nuvarande klassificering enligt FN:s konvention.

Organisationen avslöjade förra månaden planer om att hålla ett särskilt möte inom det närmaste året och att diskutera denna fråga, enligt en rapport från amerikaner för säker åtkomst (ASA).

Denna stora utvecklingen blev enligt uppgift känd genom fördelningen av ett meddelande på Commission on Narcotic Drugs (CND) senaste möte i Wien. Dokumentet förklarar att expertkommittén för drogberoende erkänner ”framväxten av nya cannabisrelaterade farmaceutiska preparat för terapeutisk användning”.

”Cannabis har aldrig varit föremål för en formell förhandsgranskning eller kritisk granskning av ECDD”, enligt rapporten. ”Kommittén begärde att sekretariatet ska förbereda relevanta dokument i enlighet med vägledningen om WHO:s översyn av psykoaktiva ämnen för internationell kontroll för att genomföra förhandsomdömen om följande ämnen: cannabisplantan och hasch, extrakt och tinkturer av cannabis, Delta-9 -tetrahydrocannabinol (THC), Cannabidiol (CBD) och stereoisomerer av THC”.

Vad detta innebär är cannabisplantan kan snart vara på väg att övervägs som ”medicin” inom ramarna för internationell rätt. Marijuana och även derivat som utsetts för medicinska ändamål, klassificeras som klass 1 och 4 inom gränserna för FN. Dessa klassificeringar härrör främst från en bestämning som gjordes år 1935 av hälsokommittén för Nationernas Förbund.

Däremot kan FN:s generalförsamling inte göra några ändringar i den nuvarande politiken utan en rekommendation från FN:s narkotikakommission, som tar sina order från ECDD.

Det har gjorts tidigare försök av CND, för få till en granskning av medicinsk marijuana, men dessa åtgärder har misslyckats på grund av ECDD:s nonchalant inställning till den framväxande vetenskap som omger plantan.

Den världsledande hälsoorganisationen WHO vägleder regeringar runt om i världen. Så vi förväntar oss att deras råd är uppdaterade och evidensbaserad, särskilt på kontroversiella ämnen. En av de mest kontroversiella ämnen i vår tid är det internationella samfundets syn på narkotikapolitiken, särskilt den som rör den mest populäraste så kallade ”illegala” drogen – cannabis. Men WHO:s råd om skador och (brist på) fördelarna med cannabis bygger på ett beslut för 82 år sedan, tillsammans med deras föregångare, Nationernas Förbund. Lyckligtvis finns det nu hoppa om att detta håller på att förändras.

WHO rekommenderar FN, som sköter internationell kontroll av narkotika – så deras syn över saker och ting betyder mycket. Verkligheten är att nästan alla länder i världen (197 totalt) registrerade sig för att följa WHO:s råd och så dess nuvarande hållning som innebär straff för cannabis – inklusive livstid i fängelse i vissa länder. Cannabis klassas fortfarande som en drog med högsta nivån av skada och inget medicinskt värde, trots att mängder av bevis visar på motsatsen.

Cannabis är betydligt mindre skadligt än alkohol och visar sig ha verkliga medicinska fördelar, i synnerhet vid behandling av smärta, spasticitet, och vissa former av epilepsi. På grund av dessa terapeutiska effekter, har över 18 länder och över 200 miljoner amerikanska medborgare nu tillgång till licensierad medicinsk cannabis.

Tanken om att cannabis inte är medicin, är betydligt mer skrattretande nu än när beslutet gjordes 1934. Ännu värre, kan själva rapporten där cannabis blev klassat 1934 inte längre hittas så det kan vara som så att det långa förbudet mot cannabis bygger på verkliga faktafel!

Vad som är lika problematiskt är att det nuvarande rättsläget för cannabis innebär att forskning om dess potentiella fördelar – eller skador – är svåra att göra på grund av de regler som kommer med en schema 1 status. I Storbritannien till exempel behöver medicinska forskare en särskild licens för att inneha cannabis för forskning, men en läkare kan ordinera heroin – en mycket farligare och eftertraktad drog. Den brittiska regeringen anser att de inte kan ändra detta förbud och ändå uppfylla FN:s konventioner. Detta är inte sant, eftersom Nederländerna har visat det i mer än 30 år, men det enklaste sättet att få en förändring i den brittiska politiken skulle vara om WHO ledde vägen.

Om medicinsk marijuana nedgraderas från sin nuvarande klassificering, kan det kan inspirera USA:s kongressen att gå vidare med ändringar av federala narkotikapolitik, och även också här i Sverige på sikt.

Taggar ECDD FN Medicinsk marijuana WHO

Källa qz.com

Annons

THCH vape Sverige

I rampljuset

Relaterade artiklar

Utvalda